Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a aflat în incompatibilitate. Clotilde Armand contestase raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI), în care era acuzată că s-a numit manager al unui proiect cu fonduri europene, mărindu-și indemnizația.
Procedural, mandatul de senator al lui Clotilde Armand ar urma să nu fie validat. În urma deciziei definitive a ICCJ, ANI urmează să anunțe Parlamentul în legătură cu situația în care se află acum Clotilde Armand.
În luna noiembrie a anului 2022, ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.
Pentru validarea mandatelor, Senatul alege – în prima sa şedinţă – o comisie compusă din 15 senatori. Comisia este se organizează în patru grupe de lucru, fiind condusă de preşedinte, care, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, alcătuiesc biroul comisiei. În cel mult cinci zile de la constituire, Comisia de validare întocmeşte un raport în care nominalizează senatorii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor, cu motivarea propunerilor de invalidare.
Extras din Regulamentul Senatului
Legea 176/2010 – privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice – prevede la articolul 25:
(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta și dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni.
(2) Persoana eliberată sau destituită din funcție, potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate, este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.
ANI a cerut ca Armand să nu poată ocupa nici o funcție publică timp de trei ani. Clotilde Armand a fost aleasă senator de București pe lista USR.
Astăzi, magistrații ICCJ au respins recursul formulat de Clotilde Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, au decis magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În luna aprilie a acestui an, Clotilde Armand – primarul Sectorului 1 al Capitalei – a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, fiind acuzată de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Clotilde Armand ar fi semnat, printre altele, o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna respectivă în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Curtea de Apel București a desființat, însă, „argumentele” aduse de Clotilde Armand în fața instanței de judecată. (informații punctuale AICI)
După aflarea deciziei ICCJ, Clotilde Armand a scris în mediul online că va ataca decizia la instanțele europene și că totul este o „mascaradă”.
„Prefectul și directorii departamentelor juridic și economic din primărie au semnat pentru legalitatea acelor dispoziții declarate acum cu probleme. O mascaradă. Sunt sute de primari PSD PNL care beneficiază de aceleași condiții.
Pentru un lucru mult mai grav și flagrant precum cazul Toni Greblă – care și-a mărit ilegal salariul cu zeci de mii euro conform raportului Curții de Conturi a României – ANI tace și nu face nimic după două luni în care am depus plângeri. Nici măcar nu răspunde în termenul legal.
Așa arată frica unui sistem cleptocratic. Frica de tot ce este just și corect, frica de oamenii cinstiți și competenți care luptă având un ideal de țară unde plagiatorii și combinatorii politicieni nu-și au locul. Eu voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.
Citește și:
Doi consilieri au părăsit USR din cauza Clotildei ARMAND/ Dan Milea: „Cazul DRAGNEA curat”